Limes Zomer 2017

Activiteitsbeschrijving exporteren


Klik hier om het PDF bestand te downloaden


of


Vul uw e-mailadres in zodat wij de activiteitsbeschrijving als PDF bestand naar u kunnen mailen. Wij bewaren uw e-mailadres niet!Annuleren

Meer informatie

Voor het gebruiken van GoogleMap componenten dien je de GoogleAnalytics & Maps cookies te accepteren.

Door wie?

Claudia Thunnissen Kunst en cultuur

Meer informatie:

Telefoon: 06-20661819
E-mail: info@claudiathunnissen.nl
Website: www.claudiathunnissen.nl

Wanneer?

  • augustus 2017

Aanvang / openingstijden:

Zaterdag 5 augustus 10.00-17.00 uur

Zondag 6 augustus 10.00-17.00 uur

Zaterdag 12 augustus 14.00-18.00 uur

Waar? (zie de kaart)

Castellumweg (Archeologisch Park Matilo, tegenover de Leiderdorpsebrug)
Leiden, Zuid-Holland

Voor wie?

  • Jongeren (13 t/m 18 jaar)
  • Kinderen (t/m 12 jaar)
  • Volwassenen

Over de activiteit

Tijdens dit Romeinse Weekend op 5 en 6 augustus gaan we het grondvlak van de soldatenbarakken meten en uitzetten binnen de omwalling van Matilo onder leiding van Eric Dullaart, archeoloog bij de Universiteit Leiden. Met Jaap Hogendoorn (werkte als bouwmeester van het Archeon) bouwen studenten, scouts en vrijwilligers het houtskelet van een echte Romeinse soldatenbarak, op ware grootte! We krijgen hulp van een Romeinse landmeter met een groma (een Romeins meetinstrument). En natuurlijk heeft een aantal Romeinse soldaten van Pax Romana een kampement opgezet. Ze demonstreren militaire activiteiten; er zitten ambachtslieden bij en je kunt proeven van hun Romeinse kookkunst. Er zijn activiteiten, speciaal voor kinderen. Bij de stand van Duredale kun je Romeinse spulletjes kopen.

Intussen zijn er lezingen en discussies over de indeling, opbouw en gebruik van een Romeinse soldatenbarak. Van andere forten zoals dat in Valkenburg Z.H. weten we het een en ander over formaat, materiaal en indeling. Maar hoeveel legionairs leefden, kookten, aten en sliepen er in een wooneenheid?

Lezingen archeologe Julia Chorus over de Romeinse soldatenbarak. De laatste stand van zaken. Op zondag 6 augustus om 11.30 en 14.30 uur

Bij de Stadswijngaard van Matilo kun je proeven hoe de wijn smaakt die in Matilo wordt verbouwd. Er is een stand met informatie en boeken. Handboogvereniging Sagittatus geeft demonstraties handboogschieten (o.v.b.). Claudia Thunnissen houdt een rondleiding in Park Matilo. En er is een kleine beeldexpositie over de Romeinse soldatenbarak.

Filmer Gerard Slokker legt het meten, het bouwen en de andere activiteiten op film vast, die op 12 augustus wordt vertoond.

Het houten skelet van de barak speelt in de aansluitende week van 7 tot 12 augustus een belangrijke rol bij het kunst- en kinderproject 'Matties van Matilo'. Zie voor het programma 'Matties van Matilo'.

Op zaterdag 12 augustus geven de Soldaten Camping Matilo en de Matties van Matilo een gezamenlijke presentatie. Tijd:14.00-18.00 uur (zie programma Matties van Matilo) 

VRIJWILLIGERS WELKOM! Wil je meer hierover weten of je aanmelden als vrijwilliger, stuur dan een mail naar: info@claudiathunnissen.nl

 Soldaten Camping Matilo is financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland. Met dank daarvoor!

 

Varen naar fort Wierickerschans, foto C. Thunnisen

De Haven, j.P. de Wit & Romeinse soldaten, foto C. Thunnissen

 

Activiteiten uitgelicht

Kijk in het programma voor alle activiteiten tijdens de Romeinse Limes Zomer.